سلامتی و ورزش

نوشابه رژیمی !!! خوب یا بد؟ ​

نوشابه رژیمی: خوب یا بد؟ ​

نوشابه رژیمی در سراسر جهان، به ویژه در میان افرادی که می‌خواهند قند و یا کالری دریافتی خود را کاهش دهند، نوشیدنی‌های محبوبی هستند. که به جای شکر، با شیرین‌کننده‌های مصنوعی مثل آسپارتام، سیکلامات، ساخارین، اسسولفام k- یا سوکرالوز شیرین می‌شوند. تقریبا همه نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر موجود در بازار، یک نسخه “سبک” یا همان  “رژیمی”، مانند “کوکاکولای رژیمی ( زیرو )”، “پپسی مکس”، “اسپرایت زیرو “، و غیره دارند.

این نوشابه های رژیمی برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ برای افراد مبتلا به دیابت معرفی شد، گرچه بعدها برای افرادی که سعی می‌کردند وزن خود را کنترل کنند یا مصرف قند خود را کاهش دهند، به بازار عرضه شدند.​  علی‌رغم عاری بودن از قند و کالری، اثرات نوشیدنی‌های رژیمی و شیرین‌کننده‌های مصنوعی بر سلامت بحث‌برانگیز است. ​

ارزش غذایی نوشابه رژیمی

این نوشابه ها اساسا ترکیبی از آب کربناته، شیرین‌کننده مصنوعی یا طبیعی، رنگ‌ها، طعم‌ها و دیگر افزودنی‌های خوراکی است. معمولا کم‌کالری یا بدون کالری است و هیچ گونه ارزش غذایی قابل‌توجهی ندارد. به عنوان مثال، یک قوطی کوکاکولا رژیمی  (۳۵۴ – میلی لیتر) بدون کالری، شکر، چربی یا پروتئین و حاوی ۴۰ میلی‌گرم سدیم است.​ با این حال، همه نوشابه هایی که از شیرین‌کننده‌های مصنوعی استفاده می‌کنند کم‌کالری و یا بدون قند هستند. برخی از شکر و شیرین‌کننده‌های مصنوعی استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، یک قوطی کوکا کولا، که شامل یک شیرین‌کننده طبیعی استویا است، حاوی ۹۰ کالری و ۲۴ گرم شکر است.  در حالی که دستورالعمل از برند تا برند متفاوت است، برخی از مواد اولیه در نوشابه رژیمی شامل: ​

آب کربناته:

در حالی که آب درخشان می‌تواند در طبیعت رخ دهد، بیشتر حجم نوشابه‌ها از انحلال دی‌اکسید کربن به آب تحت فشار ساخته می‌شود.

شیرین‌کننده‌ها:

شامل شیرین‌کننده‌های مصنوعی معمولی، مانند آسپارتام، ساخارین، سوکرالوز یا یک شیرین‌کننده گیاهی مانند استویا هستند که ۲۰۰ تا ۱۳۰۰۰ بار شیرین‌تر از شکر معمولی هستند .

اسیدها:

اسیدهای خاص مانند سیتریک، مالیک و فسفریک‌اسید، برای اضافه کردن تندی و تیزی به نوشابه‌های گازدار استفاده می‌شوند. آن‌ها همچنین با فرسایش مینایی دندان ارتباط دارند .

رنگ‌ها:

رایج‌ترین رنگ‌های مورد استفاده، کارتنویید، آنتوسیانین و قند سوخته (کارامل)‌ هستند. ​

طعم دهنده ها:

انواع مختلفی از آب‌میوه‌ها و یا طعم دهنده های مصنوعی در این نوشابه ها از جمله میوه‌ها، توت‌ها، گیاهان دارویی و کولا استفاده می‌شود. ​

مواد نگهدارنده:

به مدت زمان طولانی سالم ماندن نوشابه رژیمی در قفسه‌های سوپرمارکت کمک می‌کنند. ماده نگهدارنده مورد استفاده، پتاسیم بنزوات است .

ویتامین ها و مواد معدنی:

برخی نوشیدنی‌های بدون کالری رژیمی، ویتامین‌ها و مواد معدنی را اضافه می‌کنند تا خود را جایگزین بدون‌کالری سالم‌تری در بازار معرفی کنند.

کافئین:

درست مانند نوشابه معمولی، بسیاری از نوشابه‌های رژیمی حاوی کافئین هستند. یک قوطی کوکا رژیمی حاوی ۴۶ میلی‌گرم کافئین است و رژیم غذایی پپسی رژیمی حاوی ۳۴ میلی‌گرم کافئین است (۱ و ۶).

به طور خلاصه : نوشابه رژیمی مخلوطی از آب کربناته، شیرین‌کننده‌های مصنوعی و یا طبیعی، رنگ‌ها، طعم‌ها و ترکیبات اضافی مانند ویتامین‌ها و کافئین است. بیشتر ارقام حاوی صفر یا خیلی کم کالری هستند و مواد مغذی قابل‌توجهی ندارند.

[irp posts=”10703″ name=”کاهش وزن و مشکلاتی که با آن مواجه خواهید شد!”]

تاثیرات بر کاهش وزن متعارض هستند :

از آنجایی که نوشابه رژیمی معمولا بدون کالری است، طبیعی است که فرض کنید می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. با این حال، تحقیقات نشان می‌دهند که این راه‌حل ممکن است بسیار ساده نباشد. ​

مطالعات مشاهده‌ای نشان داده‌اند که استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی و مصرف مقادیر بالای نوشابه رژیمی همراه با افزایش خطر چاقی و سندروم متابولیک همراه است .

دانشمندان نشان داده‌اند که نوشابه رژیمی ممکن است اشتها را با تحریک هورمون‌های گرسنگی، تغییر گیرنده‌های بویایی شیرین و تحریک واکنش‌های دوپامین در مغز افزایش دهد .

از آنجا که نوشیدنی‌های بدون چربی کالری ندارند، این واکنش‌ها ممکن است باعث دریافت بیشتر غذاهای شیرین یا کالری – چگال شود که منجر به افزایش وزن می‌شود. با این حال، شواهد این امر در مطالعات انسانی اثبات شده نیست .

یک نظریه دیگر نشان می‌دهد که ارتباط نوشابه رژیمی با افزایش وزن ممکن است توسط افرادی که عادت‌های غذایی بد مصرف می‌کنند توضیح داده شود. افزایش وزن ممکن است ناشی از این عادات غذایی موجود باشد، نه نوشابه رژیمی.

مطالعات تجربی از این ادعا که نوشابه رژیمی باعث افزایش وزن می‌شود پشتیبانی نمی‌کند. در واقع، این مطالعات نشان داده‌اند که جایگزینی نوشیدنی‌های الکلی با نوشابه رژیمی می‌تواند منجر به کاهش وزن شود.

در یک مطالعه ، شرکت کنندگان دارای اضافه وزن ۲۴ انس از نوشابه رژیمی یا آب در روز به مدت یک سال نوشیدند.  در پایان مطالعه، گروه نوشابه رژیمی از کاهش وزن ۱۳.۷ پوند (۶.۲۱ کیلوگرم) نسبت به ۵.۵ پوند (۲.۵ کیلوگرم) در مقایسه با گروه آب برخوردار بود .

با این حال، برای افزودن به این سردرگمی، شواهدی از جانبداری در متون علمی وجود دارد. مطالعات سرمایه‌گذاری شده توسط صنعت مواد شیرین‌کننده مصنوعی نتایج مطلوب‌تری نسبت به مطالعات غیر صنعتی یافته‌اند که ممکن است اعتبار نتایج آن‌ها را تضعیف کند.

به طور کلی، تحقیقات با کیفیت بالاتر برای تعیین اثرات واقعی نوشابه رژیمی بر روی کاهش وزن مورد نیاز است. 

به طور خلاصه :  مطالعات مشاهده‌ای رژیم غذایی نوشابه رژیمی را با چاقی ارتباط می‌دهند. با این حال مشخص نیست که آیا نوشابه رژیمی یکی از دلایل این امر است یا خیر. مطالعات تجربی تاثیرات مثبتی را برای کاهش وزن نشان می‌دهند، اما این ممکن است تحت‌تاثیر بودجه صنعت قرار گیرد. ​

[irp posts=”11780″ name=”مکمل های ورزشی آیا پیش از ورزش برای شما مفید است ؟ ( بهترین جایگزین ! )”]

برخی مطالعات ارتباط تغذیه رژیم غذایی با دیابت و بیماری قلبی :


اگرچه نوشابه رژیمی حاوی کالری، قند یا چربی نیست، با پیشرفت دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی در چندین مطالعه مرتبط است. ​

تحقیقات نشان داده‌اند که تنها یک نوشیدنی شیرین در روز با خطر ۸ تا ۱۳ درصد دیابت نوع ۲ همراه است.

یک مطالعه مشاهده‌ای بر روی ۶۴،۸۵۰ زن نشان داد که نوشیدنی‌های شیرین با ۲۱ درصد خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط هستند. با این حال، خطر نیمی از نوشیدنی‌های قندی هنوز معمولی بود. مطالعات دیگر نتایج مشابهی یافته‌اند. ​

در مقابل، یک بررسی اخیر نشان داد که نوشابه رژیمی با افزایش ریسک ابتلا به دیابت همراه نیست. همچنین، مطالعه دیگری نتیجه‌گیری کرد که هرگونه ارتباط را می توان با وضعیت سلامت، تغییرات وزن و شاخص توده بدنی شرکت کنندگان توضیح داد.

نوشابه رژیمی نیز با افزایش خطرات فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی مرتبط است. ​

مروری بر چهار مطالعه از جمله ۲۲۷،۲۵۴ فرد نشان داد که برای هر گرم نوشیدنی شیرین در روز، ۹ % خطر فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. مطالعات دیگر نتایج مشابهی را نشان داده‌اند.

علاوه بر این، یک مطالعه نوشابه رژیمی را به افزایش کوچکی در خطر سکته مغزی مرتبط کرده‌است، اما این تنها براساس داده‌های مشاهداتی است.

از آنجا که بیشتر مطالعات مشاهده‌ای بودند، ممکن است این ارتباط بتواند به روش دیگری توضیح داده شود. ممکن است افرادی که قبلا در معرض خطر ابتلا به دیابت بودند و فشار خون بالا تمایل به نوشیدن بیشتر سودا را انتخاب کنند.

تحقیقات تجربی بیشتری برای تعیین اینکه آیا رابطه  واقعی بین نوشابه رژیمی و افزایش قند خون یا فشار خون وجود دارد یا نه، مورد نیاز است. ​

به طور خلاصه : مطالعات مشاهده‌ای رژیم غذایی سودا را به دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و افزایش خطر سکته مغزی مرتبط دانسته‌اند. با این حال، فقدان تحقیق در مورد علل احتمالی این نتایج وجود دارد. آن‌ها ممکن است به خاطر فاکتورهای خطر از پیش موجود مانند چاقی باشند. ​

 

نوشابه رژیمی و سلامت عمومی

نوشابه رژیمی و تاثیر مثبت و منفی آن بر بدن

مطالعه اخیر رژیم غذایی ۱۵،۳۶۸ فرد را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و مشخص کرد که خطر ابتلا به بیماری کلیوی مرحله نهایی با تعداد لیوان‌های نوشیدنی که در هفته مصرف می‌شود، افزایش می‌یابد. ​

در مقایسه با کسانی که کم‌تر از یک لیوان مصرف می‌کردند، افرادی که بیش از ۷ لیوان نوشابه رژیمی مصرف می‌کردند، تقریبا دو برابر خطر ابتلا به بیماری کلیوی را داشتند. ​

یک علت پیشنهادی برای آسیب کلیوی محتوای بالای فسفر سودا است که ممکن است باعث افزایش بار اسید بر روی کلیه‌ها شود.

با این حال، پیشنهاد شده‌است که افرادی که مقدار زیادی از نوشابه رژیمی را مصرف می‌کنند ممکن است این کار را برای جبران سایر فاکتورهای غذایی و سبک زندگی که ممکن است به طور مستقل به توسعه بیماری کلیوی کمک کنند، انجام دهند. ​

جالب است که مطالعات بررسی اثرات نوشابه رژیمی در ایجاد سنگ‌های کلیوی نتایج متفاوتی یافته‌اند. ​

یک مطالعه مشاهده‌ای نشان داد که مصرف کنندگان نوشابه گازدار رژیمی به طور کمی خطر پیشرفت سنگ کلیه را افزایش می‌دهند اما خطر آن بسیار کم‌تر از نوشابه معمولی است. علاوه بر این، این مطالعه توسط تحقیقات دیگر تایید نشده است. ​

مطالعه دیگری گزارش داد که مقدار بالای سیترات و مالات برخی از نوشابه رژیمی ممکن است به درمان سنگ‌های کلیوی به ویژه در افراد با PH پایین و سنگ‌های اسید اوریک کمک کنند. با این حال، مطالعات بیشتر و مطالعات انسانی مورد نیاز است .

به طور خلاصه :  مطالعات مشاهده‌ای ارتباط بین مصرف بسیاری از نوشابه‌های رژیمی و توسعه بیماری‌های کلیوی را نشان داده‌است.  اگر نوشابه‌های رژیمی باعث این بیماری شود، دلیل بالقوه آن افزایش بار اسید بر روی کلیه‌ها به خاطر محتوای بالای فسفر آن است. ​

این امر به زایمان زودرس و چاقی دوران کودکی مرتبط است

نوشیدن نوشابه رژیمی در هنگام بارداری با برخی پیامدهای منفی از جمله زایمان زودرس و چاقی دوران کودکی ارتباط دارد. ​

یک مطالعه نروژی در ۶۰،۷۶۱ زن باردار نشان داد که دریافت نوشیدنی‌های شیرین و نوشیدنی‌های حاوی شکر با ۱۱ % خطر زایمان پیش از موعد همراه بود.

پیش‌تر تحقیق دانمارکی از این یافته‌ها حمایت می‌کرد. یک مطالعه در حدود ۶۰،۰۰۰ زن نشان داد که زنانی که روزانه یک نوشابه رژیمی مصرف می‌کنند ۱.۴ برابر بیشتر از کسانی است که کم‌تر از سایرین در معرض زایمان زودرس هستند .

با این حال تحقیقات اخیر در ۸،۹۱۴ زن در انگلستان ارتباطی بین مصرف نوشابه و زایمان زودرس پیدا نکرده است. با این حال، نویسندگان اذعان کرده‌اند که این مطالعه ممکن است به اندازه کافی بزرگ نباشد و فقط به نوشابه‌های رژیمی محدود شده باشد .

مهم است که توجه داشته باشید که این مطالعات تنها مشاهده‌ای بودند و هیچ توضیحی از اینکه چگونه نوشابه رژیمی ممکن است در زایمان زودرس نقش داشته باشد، ارایه نمی‌دهند. ​

یک یافته مهم دیگر این است که مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده مصنوعی در دوران بارداری با افزایش خطر چاقی دوران کودکی همراه است. ​

یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه نوشیدنی‌های رژیمی در دوران بارداری منجر به دو برابر شدن خطر اضافه‌وزن نوزاد در یک سال شده‌است. ​

مطالعات بیشتر برای تجزیه و تحلیل علل زیستی بالقوه و خطرات سلامتی دراز مدت برای کودکانی که در معرض نوشیدنی های شیرین شده مصنوعی در رحم قرار دارند، مورد نیاز است. ​

به طور خلاصه :  مطالعات وسیعی ارتباطی بین نوشابه رژیمی و زایمان زودرس دریافتند. با این حال، یک ارتباط علی یافت نشده است. علاوه بر این، نوزادان مادرانی که در دوران بارداری نوشابه رژیمی مصرف می‌کردند در معرض خطر اضافه‌وزن هستند. 

 

​[irp posts=”10692″ name=”ترامپولین باکیفیت و تاثیر آن بر سلامت بدن”]

اثرات دیگر ​

چندین اثرات سلامتی مستند دیگری نیز در ارتباط با نوشابه رژیمی وجود دارد که شامل: ​

می توان کبد چرب را کاهش دهد: برخی مطالعات نشان داده‌اند که جایگزینی نوشابه معمولی با نوشابه رژیمی می‌تواند چربی اطراف کبد را کاهش دهد. مطالعات دیگر چنین اثری نیافتند. ​

هیچ افزایشی در ریفلاکس وجود ندارد: با وجود گزارش‌های حاکی، نوشیدنی‌های کربناته تحقیق آمیخته هستند و مطالعات تجربی بیشتری مورد نیاز است .

هیچ ارتباط قوی با سرطان وجود ندارد: بسیاری از تحقیقات درباره شیرین‌کننده‌های مصنوعی و نوشابه رژیمی، هیچ مدرکی برای ایجاد سرطان پیدا نکرده است. یک افزایش اندک در لمفوما و مولتیپل میلوما در مردان گزارش شد، اما نتایج ضعیف بود.

تغییرات در دستگاه گوارش: شیرین‌کننده‌های مصنوعی فلور روده را تغییر می‌دهند که منجر به کاهش کنترل قند خون می‌شود. این ممکن است یکی از راه‌هایی باشد که نوشابه رژیمی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. ​

افزایش خطر پوکی استخوان: رژیم غذایی و کولا با کاهش تراکم مواد معدنی در زنان همراه است، اما در مردان نیست. کافئین و فسفر در کولا ممکن است با جذب نرمال کلسیم تداخل کنند. ​

پوسیدگی دندان: مانند نوشابه معمولی، نوشابه رژیمی به دلیل سطح pH اسیدی آن در ارتباط است. این امر ناشی از اضافه کردن اسیدها، اسید سیتریک یا فسفریک‌اسید، برای طعم است (۵، ۵۳). ​

ارتباط با افسردگی: مطالعات مشاهده‌ای میزان افسردگی بالاتری را در بین کسانی که چهار عدد یا بیشتر نوشابه رژیمی یا معمولی را در روز می‌نوشیدند، یافته‌اند. با این حال، آزمایش‌هایی مورد نیاز است تا مشخص شود آیا نوشابه رژیمی یک علت علمی است یا خیر. ​

در حالی که برخی از این نتایج جالب هستند، تحقیقات تجربی بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا نوشابه رژیمی این مسائل را ایجاد می‌کند یا اگر یافته‌ها به خاطر شانس یا فاکتورهای دیگر باشد. ​

به طور خلاصه :  نوشابه رژیمی ممکن است کبد چرب را بهبود بخشد و به نظر نمی‌رسد که سوزش معده و یا خطر سرطان را افزایش دهد. با این حال، ممکن است کنترل قند خون را کاهش داده و خطرات افسردگی، پوکی استخوان و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. ​

 

آیا شما باید نوشابه رژیمی بنوشید؟ ​

یک توضیح برای این اطلاعات متناقض این است که بیشتر تحقیقات مشاهده‌ای هستند. این به این معنا است که روند آزمایش را مشاهده می‌کند، اما کمبود اطلاعات در مورد این که آیا مصرف این نوشابه ها یک علت یا صرفا مرتبط با علت واقعی است وجود دارد. ​

بنابراین، در حالی که برخی از تحقیقات کاملا هشداردهنده به نظر می‌رسد، مطالعات تجربی بیشتری قبل از نتیجه‌گیری قطعی می‌تواند در مورد اثرات بهداشتی نوشابه‌های رژیمی کشیده شود. ​

صرف‌نظر از این که یک چیز اطمینان بخش است: نوشابه رژیمی حاوی هیچ ارزش غذایی برای رژیم غذایی شما نیست. ​

بنابراین، اگر به دنبال جایگزین کردن نوشابه در رژیم غذایی خود هستید، گزینه‌های دیگر ممکن است بهتر از نوشابه رژیمی باشد.  دفعه بعد، یک جایگزین مثل شیر، قهوه، چای سیاه یا گیاهی، یا آب دم شده با میوه‌ها را امتحان کنید. ​

 

 

 

 

 

 

 

منبع مقاله 

ایران ترامپولین 

این محتوا را ارزیابی کنید :